2016. április 5., kedd

Provence stílusú anya-lánya lakás (vizsgamunka)

Családmodell:


A lakók nők, anya és lánya. 
Az anya elvált harmincas évei végén lévő energikus lakberendező. Otthon tervez, de ügyfeleket itt nem fogad. 
Lánya fölső tagozatos kamasz, aki fest és rajzol, művészeti középiskolába készül, nagy szeretettel gondozza fekete cicáját. 
A két hölgy nagy szerelme Provance, a mediterrán élet és hangulat. Ezt szeretnék viszontlátni otthonukban is.




Lakás jellemzői:

A loft lakás egy malomépület átalakításával jött létre. Mennyezete sík fedésű, csövek, vezetékek nem láthatók. Fűtése központi kazánról történik, radiátorokkal. Az ablakok kiváló hőszigetelésű 4 mm-es float üveggel készültek.

Eredeti alaprajz

Tervezés folyamata:

Mivel lehetőség volt építészeti átalakításokra is, ezért első lépésként kijelöltem a helyiségeket határoló falakat, az új nyílászárókkal, a már meglévő néhány nyílászáró helyét módosítottam, és így alakult ki a végleges alaprajz. Nagyjából két részre tagolódik: Keleti oldalon a nyitott terű nappali – konyha – étkező - olvasósarok, Nyugati oldalon a hálószobák – gardrób - mellékhelyiségek.

Bontási-építési terv

A lakás stílusát természetesen a két hölgy nagy szerelme, Provance határozta meg, többnyire fehér bútorokkal, természetes anyagokkal, nagy étkezővel, és az elmaradhatatlan kandallós - virágos fotelos olvasó-beszélgető sarokkal.

Tervezett alaprajz
Színezett berendezési terv

Helyiségek külön-külön:

Nappali: a bejárathoz közel, a hálószobáktól távol helyezkedik el. A nagy fehér huzatos kanapéból, rattan fotelokból és ládából kényelmes TV nézős, barátokkal beszélgetős helyiség alakult ki. Az egyedi tervezésű beépített szekrény rejti magába egyrészt a kabátokat, cipőket, amik az előszoba kis mérete miatt onnan kiszorultak, másrészt a konyhához közelebbi oldalon a nem romló élelmiszereket, mind egy kamra szekrény. A felső polcok rejtik el a bőröndöket, a ritkán használt háztartási berendezéseket (pl. kukta, karácsonyfadíszek). A nagy belmagasság miatt a fenti szekrények elérhetősége egy sínekre akasztható létrával történik, a létra összecsukható és szekrénybe tehető.
Konyha: fehér country stílusú előre gyártott konyhabútor sor, konyhaszigettel, rusztikus stílusú berendezésekkel (hűtő-mikró-tűzhely), nyitott polcokkal, amelyeken jól mutatnak a kerámia edények, melyeket az utazások során a tulajdonosok összegyűjtöttek.
Étkező: a nagy étkezőasztal fölötti rattan lámpa, a koptatott fehérre festett tömörfa székek és a nagy tálalószekrény adják a vidéki stílus jegyeit. A kerti zöld egy falra akasztott régi acél falikútba ültetett virágzó növényként jelenik meg.
Olvasó sarok: a lakás egyik legjellegzetesebb pontjaként - két könyves szekrény közé ékelődve - egy bio-ethanol kandalló adja a hangulatot és a kiegészítő fűtést, ami előtt jól esik a kényelemes fotelben vagy a rattan hintaszékben olvasgatni. A kandalló párkányon a tulajdonos kedvence, két Zsolnay levesestálból kialakított lámpa szolgáltatja a hangulatfényt.

Nappali-konyha falnézet
Étkező-olvasósarok falnézet


Hálószobák és gardrób: alapvetően csak a két hölgy lakja a lakást, és szeretik egymás közt a ruháikat cserélgetni, ezért a két háló közé egy közös gardrób helyiséget terveztem, amely mindkét szobából tolóajtóval illetve a folyosóról is megközelíthető. A gardróbba kapott helyet a mosó-szárítógép is.
Anyai háló: mivel az anya egyedül használja a hálót, ezért a dolgozó sarok is bekerült a hálószobába. Az egyedi tervezésű szekrényen tárolhatók a lakberendezéshez szükséges katalógusok, rajzoláshoz szükséges eszközök, a nyomtató, de még a laptop is, egy kihúzható polcon, a könnyebb használhatóság végett. A dolgozó asztal magassága is állítható, meg dönthető is az asztallapja, a kényelmes rajzoláshoz.

Anya hálószoba falnézet 1.
Anya hálószoba falnézet 2.


Lány háló: a szoba felébe egy dobogó került, ami alatt fiókok helyezkednek el, a nagyobb méretű festmények, rajzok tárolására. A dobogóra került az íróasztal, az ágy és közéjük egy térelválasztó polc, amely egyik oldalról TV állványként, másik oldalról az iskolai könyvek, tanszerek tárolására szolgál. A festőállvány és az állítható magasságú festőszék mellett egy funkciójában átminősített italtartó szekrény lett a festőkellékek tárolására alkalmas bútor. Az egyik ablakmélyedés párnákkal egy kis olvasására-merengésre való budoárrá alakult.

Lány hálószoba falnézet 1.
Lány hálószoba falnézet 2.


Cica-lak: a család kedvence a lány ágya alatt egy párnán alszik, a térelválasztó polc oldalán lévő cicabútoron élezi körmeit, a vendég WC-ben lévő speciális cica WC-n végzi a dolgát (az ajtón kis csapóajtó található, a bejutásához), és a konyhaszekrény legalsó polcán lévő tálkájából eszik.
Fürdőszoba és vendég WC: a szaniterek és csaptelepek „old style” stílusúak, oroszlánlábas káddal és fa lamellás mosdó szekrénnyel.

Fürdőszoba falnézet
WC falnézet


Előszoba és közlekedők: a bejárati ajtó melletti nagy ablakból virágos ládákban sok zöld növény élvezi a beáradó napfényt, a másik oldalon egy pad – fogas - kalaptartó előszoba bútor fogadja a belépőket.
Az Északi közlekedő képtárként is funkcionál, falain a lány festményei lógnak egyenként megvilágítva, mint egy igazi kiállításon.

Egyedi tervezésű szekrény, ajtókkal
Egyedi tervezésű szekrény, polcokkal

Burkolat kiválasztás:

Padlóburkolatok: a lakó szobákban és a közösségi terekben fehérített tölgy hajópadló, a fürdőszobában és a WC-ben tört fehér színű rusztikus csempe, ami padlólapként is alkalmazható.
Falburkolatok: a nagyobb belmagasság és a fehér bútorok ellensúlyozására a lakószobák és közösségi terek falait színátmenetes –„ombre” - tapétával burkoljuk (alulról felfele átmenet a sötétebb színről a fehérig). A fürdőszobában és a WC-ben 1 méteres magasságig egy asztalos által egyedileg készített, nedvesség-pára miatt speciálisan kezelt fa falburkolat készül, kivéve a zuhanyzónál lévő falat, amely 2,1 méteres magasságig a padlóval megegyező csempeburkolatot kap majd. A faburkolat fölötti falszakaszra lélegző festék kerül.

Burkolati terv

Gépészet:

Az összes radiátor fa „apácarácsos” burkolatot kap, emiatt síklapú tört fehér RAL 9001 színű acéllemez radiátorokra cserélődnek. A burkolatok elülső lapja nyitható, a hozzáférhetőség miatt, mivel termosztatikus radiátorszelepek kerülnek be. A fürdőszobában és a WC-ben törülközőszárító radiátor fűt majd.
Mivel a mellékhelyiségek nyitható ablak nélküliek, ezért fürdőszobai ventilátorok szívják el a párát, de azért a természetes fény az üvegtégla felületen beárad napközben.

Gépészeti terv

Elektromos berendezések:

A központi világítást helyiségenként fa vagy fém több karos csillárral oldottam meg, a helyi megvilágításra álló és asztali olvasólámpákat terveztem, színében és stílusában illeszkedve a mediterrán hangulathoz. A gardróbszekrények és a nappali egyedi szekrényei ajtónyitásra kapcsolódó, a konyhapult a fölötte levő szekrény és polc alá rejtett LED szalagokkal lesznek megvilágítva. A kapcsolók és dugaljak RAL 9001 tört fehér színe alkalmazkodik a bútorok színéhez és stílusához.
Remélhetőleg sikerült a két hölgy elképzeléseit valóra váltani és örömüket lelik majd az új lakásban.

Elektromos terv
Olvasósarok térbeli rajza
Fürdőszoba térbeli rajza