2016. április 22., péntek

Földgömb design

Föld Napja alkalmából (2016. április 22.) a földgömbről merengtem.

Tudományosan a földgömb a Föld méretarányosan kicsinyített, háromdimenziós ábrázolása. Az ókori görögök mérései szerint a Föld gömb alakú volt, amelyet a középkorban ismét laposnak véltek. Bár a mérések alapján később újra gömbnek hitték a Földet, de bizonyosságot csak Magellán expedíciója után nyertek róla.

Az első földgömböt 1492-ben Martin Behaim készítette, amely csupán az Óvilágot ábrázolja.  Gerardus Mercator, a híres kartográfus földgömbjét 1541-ben készítette el, éggömbjét tíz évvel később, 1551-ben, kiegészítve az újvilági felfedezésekkel. A következő évszázadban a földgömbkészítés virágkorát élte. Mária Terézia 1777-es Ratio Educationis rendelete kötelezővé tette 6-12 éves kor között az oktatást, ezért egyre nagyobb szükség szemléltetőeszközök gyártására.



Magyar viszonylatban a század legjelentősebb kéziratos gömbjét Perczel László készítette 1862-ben. Magyarország legnagyobb földgömbje az ELTE Lágymányosi tömbjének északi épületében található. 1961-ben Füsi Lajos irányításával készült el a 212 cm átmérőjű domborművű-műanyagföldgömb, melynek célja a Föld közlekedési hálózatának bemutatása.

Napjainkban már nem csak tudományos céllal van jelen a földgömb, hanem lakberendezési szempontból is. A hagyományos forma mellett akár lámpaernyőként, bárszekrényként, bourbon üvegként, falióraként is funkcionál. Kicsit meghekkelve egy shabby, bohém, art deco vagy akár minimál stílusú dísztárgy is lehet belőle.

A fiam szobájába az íróasztalon egy hagyományos domborzati térképpel ellátott földgömb van. Kisebb korába sokszor játszottuk, hogy megpörgettük és ahol az ujjunkkal megállítottuk, arról az országról meséltem, vagy olvastam neki. Idén földrajzversenyt nyert. Talán ez is segített. 
Mindenesetre jó, ha kéznél van egy földgömb. Nem csak oktatási célzattal, hanem mert felette nagyokat lehet ábrándozni, tervezgetni a föld körüli utazásokat, vagy legalábbis a következő nyári úticélt...

Alább inspirációs képek a földgömb, mint lakásdekoráció témában.




A híres kartográfus, Gerardus Mercator földgömbje, 1541-ből.

Földgömb 1588-ból, egy műalkotás...

19. századi faragott lábakon álló földgömb.

Egy art-deco darab az 1920-as évekből.


Világító földgömb Murano-i üvegből

Pin-up stílusban, képregény hősökkel...

Glamour stílusban, flitterekkel...

Modern art-deco, ezüstözött földrészekkel...


Skandináv minimál...


Bohém, virágmintás...


Egyedi darab, gombokkal díszítve...

Csajos, piros...

Csillagképek, motivációs szöveggel...

Bourbon üveg... 


Bárszekrény helyett...


Hangulatfény...


Falióra...

Nagy vándoroknak...

Forrás, és még több inspiráció: Pinterest


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése