2016. április 7., csütörtök

Középkorú házaspár otthona, sárga színnel fűszerezve

Családmodell:

A ház lakói egy középkorú házaspár. Két felnőtt gyermekük már nem lakik velük, unokájuk néha ott alszik. A férj otthon dolgozik, a feleség közalkalmazott. Hétvégeken, vagy a nagyobb ünnepeken összegyűlik a család, közös főzésekkel, étkezésekkel, olyankor mindannyian ott is alszanak. Letisztult klasszikus stílusban, középkategóriás árszintben gondolkodtunk közösen a Megrendelőkkel.
Kiindulópont az IKEA Stockholm sárga éjjeliszekrénye volt, a háziasszony kérésére.





Lakás jellemzői:

Mivel a megbízást a ház építésével egy időben kaptam, ezért az alaprajz kialakítása közösen történt. 
A lakás központi helye a konyha, étkező és nappali egy térben, ezen kívül egy szülői hálószoba, a hozzá tartozó fürdővel, dolgozószoba, gyerekszoba, vendég fürdőszoba, előszoba, kamra, gépészeti helyiség.
Az éjjeliszekrény sárga színére fűztük fel aztán a többi helyiséget is, kiegészítőkbe, tapétába, képkeretbe, csempébe megjelenítve, ezzel létrehozva egy egységet az egész lakásban.


Méretezett alaprajz


Berendezési alaprajz



Nappali – konyha - étkező:

Egy térben helyezkedik el a három funkció, ezért a konyhabútor egységesen zárt, magas fényű szürke frontlappal, Corian pulttal, acélszürke elektromos gépekkel van ellátva. Erre reflektál a galambszürke ülőgarnitúra, a TV állvány és az étkezőasztal. A sárga szín az étkezőasztal fölötti lámpabúra, a dísz- és ülőpárnák, az asztalterítőn köszön vissza.


Nappali-konyha-étkezősarok falnézetek

Hálószoba:

A két tükrös, tolóajtós beépített szekrény egymással szemben egy gardrób helyiségnek felel meg, a fekete acélkeretes franciaágy, a faliszőnyeg, a fekete kerámia padlóváza egy népies jelleget ad az enteriőrnek. A sárga éjjeliszekrény és az olvasólámpa friss színt visz a térbe.


Hálószoba falnézetek




Dolgozószoba:

Mivel a férj munkájához sok könyvre van szüksége, némelyik régi, értékes darab, nagyrészt üveges ajtajú könyvszekrények kerültek betervezésre. A bőr ülőgarnitúra ágyazható vendégágynak. 

Gyermekszoba:

Az emeletes ágy felső szintje az unokáé, az alatta lévő heverő szintén vendégágynak nyitható. Az ajtó mögötti fal kopárságát egy magasságmérő pálmafa matricával ütöttem el. 


Gyerekszoba - dolgozószoba falnézetek


Előszoba:

A fogas mögötti dísztapéta sárga-szürke csíkjai a beépített szekrény ajtóberakásain is visszaköszön. A bejárati ajtóval szemben a cipőtartó szekrény lerakóként is funkcionál a kulcsok, táskák részére.

Kamra:

Nyitott polcok és fa lamellás zárt polcok váltakoznak, lehetővé téve a levegőáramlást, de a zárt rész elrejti a háztartási gépeket is. 


Előszoba - kamra falnézetek


Fürdőszobák:

A hálószoba melletti fürdőbe került egy kád, pultba épített dupla mosdó, alatta szekrény, falra szerelhető WC és bidé, falba épített tartályokkal.
A vendég fürdőbe egy zuhanyfülke, egy pultba épített mosdó, alatta szekrénnyel, falra szerelhető WC, mögötte beépített tartállyal.
Színvilága a háló melletti fürdőnek sárga, a vendég fürdőnek visszafogottabb szürke.


Fürdőszobák falnézetei