2016. augusztus 31., szerda

Matróz stílus a lakberendezésben

Idén pár napot a magyar tenger partján Tihanyba, pár napot meg Krk szigetén, Horvátországba nyaraltam.

Az aktív pihenés és laza kikapcsolódás mellett szakmai ártalomként mindig megfigyelem az éppen aktuális szállások hangulatát. 

Mi volt a közös jellemző a két szállásom között? Mindkettő tengerész stílusú volt: a színek, minták, berendezési tárgyak, kiegészítők. 









De előtte néhány ikonikus matróz.
Ki ne ismerné Popeye a tengerészt, aki a spenótból merítette az erejét?


Alfred Eisenstaedt leghíresebb képe a matróz és a nővér csókjáról a Times Square-en 1945. augusztus 14-én készült, azon a napon, amikor Truman elnök bejelentette a második világháború végét.


Vagy ki nevette végig Rejtő Jenő tengerész történeteit, Fülig Jimmyről vagy Piszkos Fredről, a kapitányról?


Az 1700 és 1715 közötti (a kalózok aranykoraként emlegetett) időszakban bírósági listák tanulmányozásakor kiderült, hogy a kalózok 90%-a matrózokból került ki, akiket kirúgtak a tengerészetből, vagy vonzotta őket a könnyed életforma és a gyors meggazdagodás.
Megfilmesített kalóztörténetekből van számos, gondolok itt csak a Fekete Kalózra (Douglas Fairbanks által eljátszott gonosztevő egy 1926-os némafilmben, akinek öltözködése és vívótechnikája később alapul szolgált a Zorro figurájának kialakításában), Sandokánra (Emilio Salgari híres hőse a brit kelet-ázsiai gyarmatokat fosztogatta, alakját Kabir Bedi tette halhatatlanná), vagy Jack Sperrow kapitányra (a Jonny Deep által játszott Karib-tenger kalózára).


Vegyük sorba, mitől lesz tengerész stílusú egy lakberendezés.

Elsősorban kék, fehér és piros színek jellemzőek: a kék tenger ezer árnyalata, a homok bézstől hófehérig terjedő színe, egy kis pirossal élénkítve.
Mintában egyértelműen a kék-fehér csíkos, de egyre inkább terjed a tengerész motívumok megjelenítése a tapétákon, textileken.



Érdekes lehet a szoba egyik falát térkép mintás tapétával burkolni, avagy csak egy keretezett térképpel dekorálni.



A kék-fehér mintát alkalmazhatjuk kárpitozott bútorok esetében is, így válik a szoba fókuszpontjává.



Az egyedi uszadékfából készült bútorok, lámpák, kiegészítők visszaidézik a vízparti nyaralás hangulatát.



A gyerekszobába bátrabban játszhatunk a formákkal, egy mentőöv, hajó ablak tükör dekoráció, vagy hajó alakú ágy is bekerülhet, csemetéink nagy örömére.



Wieki Somers designer által tervezett káddal, vagy csak a kiegészítőkkel becsempészhetjük a fürdőszobába is a vízparti hangulatot.




A kiegészítők közül a hajókötél több funkcióban történő kihasználását emelném ki: legyen szó akár asztali lámpáról vagy lépcsőkorlátról.



A tihanyi apartmanba egy kinagyított balatoni fotó tapéta, a szalma lámpabúra, csíkos párnahuzatok, türkíz szín és az evező fogas teremtette meg az egyedi vízparti hangulatot.


Végezetül annyit, hogy az évszakok változásával a színek, stílusok is változnak, de aki a vízpart, tenger szerelmese, annak a tengerész stílus örök, ezért bátran jelenítse meg az otthonába, talán ebben a környezetben hidegebb napokon is könnyebb kivárni a következő nyarat. 



A képek forrása és további inspiráció:
https://hu.pinterest.com/anandahomestour/matr%C3%B3z-st%C3%ADlus/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése