2016. szeptember 9., péntek

Marokkói stílusú otthonok

A napokba újranéztem a „Casablanca” örök klasszikus filmet. 
Ugyanúgy átéreztem Rick és Ilsa szerelmi történetét, mint évtizedekkel ezelőtt.

Mivel a történet már ismerős volt, most szakmai szemmel tudtam nézni, Apró részletek is feltűntek: csodás kovácsolt lámpák, faragott bútorok, áttört paravánok, a színek sejtelmes hangulata -annak ellenére, hogy a filmet Hollywoodban forgatták-.

Mi jellemző, mivel teremthető meg a marokkói stílus a lakberendezésben? 
Alábbiakban néhány ötlet.



Építészet

Aki már járt Marokkóban, meg annak is, aki csak képeken látta, Afrika északi részén elterülő országban jellemzően a mór (arab) építészet jegyei lelhetők fel spanyol, francia, portugál, perzsa beütésekkel. Az arab országokban az iszlám előírásai szerint tiltott ember és állatalakok ábrázolása, ezért motívumvilága geometrikus és absztrakt formákból, növényi mintákból áll össze, a szimmetria és szabályos alakzatok rendszerében.


Az arab házak jellemzően kívülről zártak, nagy belső átriumos „riad” udvarral, sok növénnyel, csobogóval, szökőkúttal a közepén. A meleg száraz időjárás, a sivatag közelsége indokolja az épületek belsejében a hűvösebb védettebb oázist, ahova jól esik visszavonulni.


 A különleges (szamárhát, vagy más néven lópatkó) boltíveknek teherhordás szerepén kívül térnövelő funkciójuk is van, nyitott átlátható tereket keretezve.


A csipkézett ablakok, térelválasztók több funkcióval rendelkeznek: a nagy nyári melegben fényszűrőként, ugyanakkor légmozgást átengedő, a belátást megakadályozó esztétikus díszítőelemek.


A kézzel készült „zellij”cementlapok ezerféle mintázata szemet gyönyörködtető, mind fürdők, mind lakószobák, kutak, fal és padlóburkolatok, mind ablakok vagy ajtók kereteként.

Színek

A belső falak jellemzően világos pasztell (fehér, bézs, homok) színűek, semleges hátteret alkotva a vibráló színű textileknek és a sötét (mahagóni, cédrus, ében és citrom) fa bútoroknak.


Az ősz színei, a kék, narancs, vörös, lila különböző – jellemzően élénk – árnyalatai kápráztatnak a díszpárnák, függönyök, szőnyegek, lámpák, csempék mintáin.


Nem ritkák a telt (például téglavörös, lila) színekben pompázó falak sem, ebben az esetben semlegesebb színű kiegészítők szolgálják a kényelmet.

Párnák

A keleti kultúra nagy hangsúlyt fektet a kényelemre, amit alacsony ülőalkalmatosságok, kerek vagy négyszögletes ülőpárnák, díszpárnák sokaságával érhetjük el.


Kézi hímzéssel, fémszálakkal átszőtt, vagy csak magában mintás huzatok szín kavalkádja halmozva, a legmívesebbek, a házigazda büszkeségei kerülnek legfelülre.


Az ülőalkalmatosságok esetenként festett, hímzett bőrből készülnek, gazdagon díszítve. A Fez-i bőrcserző története a 11. századig nyúlik vissza, ezzel az egyik legrégebbi a világon, látványa egyedülálló.

Textilek

 Az egyedi szövetek és textíliák, selymek, muszlinok és vásznak nagyon fontos részei a marokkói divatnak és a lakberendezésnek. Kézzel varrott ágytakarók, párnák és a hagyományos szőnyeg – sima, csíkos vagy népi minták – ​​ezek a csodálatos tárgyak mindenkit rabul ejtenek.


A marokkói gyapjúból és pamutból kézzel szőtt „esküvői takarók” talizmánokkal, fémszálakkal átszőtt kilim sávjai miatt különlegesen ragyognak, és csilingelő hangot adnak. Ezek a gyönyörűségek nemcsak ágytakaróként, hanem falvédőként, fejtámlaként, szőnyegként is funkcionálnak.

Bútorok

A marokkói bútorok jellemzően alacsonyak, faragással gazdagon díszítettek, sötét színű fából készülnek, az étkezés jellemzően a földön, hat vagy nyolcszögletű asztalkák köré ülve történik.


A kis teázó asztalok lapja legtöbbször egy különálló - tálalás szempontjából nagyon praktikus - díszes fém tálca.

Mozaik

A „zellij”, avagy cementcsempe a marokkói építészet legjellemzőbb stílusjegye. A festett ónmázas cementlapokat használják szabadban és belső terekben is, padlóburkolatként, mennyezet, szökőkút, medence, fal díszítésére.


Eredete a mórok idejére nyúlik vissza, színei a 14. századtól a kék, zöld, sárga, a 17. századtól a vörös, majd napjainkban további árnyalatok, például a tűrkíz, formavilága nyolcszögletű, csillag, és keresztmotívumok kompozíciója.

Kovácsoltvas lámpások, kiegészítők


A meleg barátságos keleti hangulathoz hozzátartoznak a sárgaréz vagy sima réz mécses tartók, dobozkák, mozaiküveg lámpások is, éjjel-nappal különleges fény-árnyékot játszva a falakra.

Hotelek

Ha szeretnénk az autentikushoz hasonló keleti hangulatot a közelben átélni anélkül, hogy a lakásunkat felforgatnánk, akkor Magyarországon is ellátogathatunk marokkói stílusú szállodákba. Például eltölthetünk egy wellness hétvégét a Puchner Kastélyszálló Ezeregyéjszakát idéző fürdőjébe, vagy romantikázhatunk az Egerszalóki Shiraz Hotel szobáinak valamelyikébe.

Összefoglalva a marokkói a bátrabb, egzotikumot és utazást kedvelők stílusa, akik nem riadnak vissza az élénk színektől, cserébe egy vibráló, élettel teli, izgalmas és kényelmes otthonban lakhatnak.



A képek forrása és további inspirációk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése