2016. augusztus 18., csütörtök

Csíkos napernyő - a csíkos lakberendezés


Nyár végén, túl a szabadságokon, fényképeket nézegetve visszaidéztem, milyen kellemes volt a vízparti pihenés egy napernyő árnyékába.

„Mindent megteszek, hogy én legyek az első, és a fődíj egy csíkos napernyő.” dúdolgatom Hevesi Tamás dalát.

A csíkos minta megunhatatlan, vissza-visszatérő design motívum. Felbukkan a divatban, a lakberendezésben, az építészetben.

A magyar „csík” szavunk közép-ázsiai eredetű, határt jelent. 

A mintázat párhuzamos vonalakat vagy sávokat jelent egy kontrasztos háttérben.





Több változata is van:
napernyő csíkos (a legszélesebb méretű függőleges csíkok, fehér alapon szolid színek)
bengál csíkos (szintén függőleges csíkok, fehér alapon pasztell színek)
hajszál csíkos (fehér alapon vékony függőleges csíkok)
színes csíkos (fehér vagy más alapon több színű csík)
vonalkód csíkos (különböző vastagságú két- vagy többszínű csíkok)
árnyék csíkos (ugyanazon szín halványabb árnyalata mintegy árnyékot adva)
keresztcsíkos (vízszintes irányú csíkok)
tigris csíkos (tigris mintázat)
zebra csíkos (zebra mintázat)
cikk-cakk vagy más néven chevron csíkos (V alakú minta, sűrűbb változata a halszálka minta)

Az eredetét pontosan nem tudjuk, de talán Tutenhamon csíkos arany halotti maszkja mindenkinek felsejlik. A középkorban csak foglyok, bohócok, prostituáltak, hóhérok viselték.  A jeles francia kultúrtörténész Michel Pastoureau „The Devil’s Cloth: A history of stripes” (Az ördög ruhája: A csíkos története) című könyvében így fogalmaz:  „a csíkos mintát évszázadokkal korábban a mássággal, az idegenséggel, és az erkölcstelenséggel azonosították. A 18. és a 19. század fordulóján alakult át a kép és lett a szeszély, szellemesség és jókedv jelképe.”  Angliába Viktória királynő 4 éves Albert Edward fia hozta divatba, mikor 1849-ben egy alkalommal matróz öltözetben szálltak fel a királyi hajóra.
1858-ban a francia haditengerészetnél törvényi rendelettel tették kötelező viseletté a tengerész, vagy más nevén „breton” csíkos pulóvert. A sötétkék-fehér csíkozás életmentő volt, a tengerbe zuhant martózok könnyebb észrevehetősége volt a cél. A breton elnevezést Bretagne tartományról kapta, amely vidék zászlajában még ma is szerepel, igaz hogy fekete-fehér összeállításban. Az eredeti martóz pulóver design szerint a 21 csík Napóleon megnyert csatáit szimbolizálja.
Coco Chanel 1912-ben a francia partoknál tett látogatása alkalmával felfigyelt a martózok egyenruhájára. Az 1917-ben bemutatott „tengerész” kollekcióját megihletve, világszerte divatba hozta, sőt maga is szívesen viselte ezt az egyszerű, stílusos, örök érvényű ruhadarabokat.
Chanel mellett még olyan nevek viselték, tették ismerté, mint Jean Seberg, Brigitte Bardot, Pablo Picasso, Andy Warhol, James Dean, Audrey Hepburn, stb.

A csíkos ruha soha nem megy ki a divatból, legutóbb a Rióba induló magyar sportolóinknak az Use Unused csapata által tervezett trendi formaruháin köszönt vissza.

USE UNUSED

A lakberendezésben is fel-felbukkan időnként, kiegészítőkben, kisebb bútorokban vagy akár egy teljes szoba falfelületén.

Pár tipp kisebbtől a nagyobb (felület, költség- vagy időráfordítás) felé haladva:

Becsempézhetjük a csíkos mintát otthonunkba, ha beszerzünk pár kisebb dísztárgyat, vázát, párnát. Ezek kis költséggel járnak és könnyedén változtathatóak.


Stig Lindberg tervező Gustavsberg kollekciója az 1950-60 évekből (www.1stdibs.com)

 
Csíkos óra az ősz színeiben (www.zazzle.co.nz)

 
Barna-fehér csíkos lámpaernyő a Forma Vivendi kínálatában (www.formavivendi.hu)

Zig-zag díszpárna az ID Design-ban (www.iddesign.hu)
 Ha nagyobb felületen szeretnénk csíkos mintát, akkor egy új szőnyeg, függöny, bútor már nagyobb költséggel jár.

Stockholm szőnyeg (www.ikea.com)
Egyedi függöny dekoráció (www.extrafuggony.hu)
Ektorp fotel huzat (www.ikea.com)


Régi komód DIY felújítása (www.jofogas.hu)
 
Régi fotel újrakárpitozása (www.antikpiac.hu)
Ha nagyobb beruházásban gondolkodunk, akkor a falfelületek újratapétázása is szóba jöhet. Azonban ebben az esetben tudatosítanunk kell, hogy ez nem egy szezonra szóló változtatás, hanem hosszabb távra tervezzünk. Egy nagyobb lakásfelújítás esetén a bútorok stílusát, színvilágát is hozzá kell igazítanunk.


Arany csíkos tapéta



Még néhány általános gondolat.

A csíkos minta optikai korrekcióként működik. A keresztcsíkozás szélesíti a falakat, a helyiség alacsonyabbnak tűnik, a hátsó falon alkalmazva rövidíti a teret. A hosszanti csíkozás meghosszabbítja a falat, ezáltal a szobát magasítja. Minél szélesebb a csík, annál erőteljesebb a hatás.




A falat csíkos tapétával, de akár maszkoló szalag és festék segítségével is egyedivé tehetjük, sőt ritkán látni a csíkos mennyezetet is. Kicsit olyan érzése van utóbbi esetben az embernek, mintha csíkos napernyő alatt ülne.

Csíkos mennyezet
  
Általában a csíkos fal mellé szolid bútort válasszunk. Igyekezzünk ne túlzsúfolni a helyiséget.
Csíkozással egy-egy bútort is kiemelhetünk, így irányítva a szoba fókuszpontját, jó megoldás, ha el akarjuk terelni valami másról a figyelmet.


Martino Gamper tervező Moroso 60-ik évfordulójára tervezett kanapéja


A fürdőszobába választhatunk fekete-fehér vagy színes csempét soronként váltogatva, ezzel létrehozva egyedi vonalas mintákat. Egy másik megoldás a meglévő csempe átfestése, azonban arra figyeljünk, hogy mindenképpen vízálló festéket válasszunk.

Csíkos csempe


Az építészetben a 8. században Andalúziában épült Cordobai Nagymecset, a Mezquita jut eszembe.  A pilléreket félkör alakú ívek kötik össze, s mindkét ívben váltakozva kőből (fehér), illetve téglából (piros) tették az ék alakzatokat.




Az itáliai építészet remekét, a román és gótikus stílus határán egyensúlyozó székesegyház homlokzatát és zebraszerű harangtornyát Giovanni Pisano építette 1229-1317 között.




Antwerpenben láttam a fekete-fehér csíkos Van Roosmalen Házat. Az osztrák építész, Adolf Loos egy hasonló házat tervezett Josephine Bakernek, ami azonban soha nem valósult meg.




 A lépcsőfokok egyedi festésével a legszürkébb, legegyhangúbb tér is megtelik élettel.


Végezetül csak annyit, hogy ne féljünk egyedit alkotni!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése