2017. január 5., csütörtök

Indiai és Nepáli varázs az otthonokban

Az indiai és nepáli lakberendezési stílus közel áll a szívemhez. Utazásaim során alkalmam volt belátni különböző otthonokba, gazdag indiai mahardzsa palotája, nepáli buddhista kolostor és szerény körülmények között élő hegyi lakos vendégeként. Alább igyekszem pontokba szedve bemutatni a jellemzőket, végén néhány beszerzési forrást megjelölve.



Két legjellemzőbb tulajdonsága: természetes és hagyományos. Általában természetes alapanyagokból készült tárgyak, tradicionális mintákkal gazdagon díszítve.

Színek
Legszembetűnőbb az indiai stílusban megálmodott otthonokban a színek kavalkádja: vörös, kék, sárga, zöld, fehér, barna, narancs, lila, fokozva az arany-ezüst változataival. A textíliák, bútorok, falak festéséhez még manapság is természetes, növényi eredetű színezéket használnak.



Általában a nőies színvilág jellemző, ellensúlyozásként a sötét tónusú bútorok és bőr fotelok, székek adják a férfias jegyeket.



Bútorok
Az indiai bútorok alapanyaga nemes fa: meggy, dió, shisham, vagy a jellegzetes indiai rózsafa. Masszívak, tömörek, nehezek, gyakran vas- vagy rézveretekkel díszítik, aprólékosan megmunkált, kidolgozott faragású mesterművekről beszélhetünk.



Jellegzetes indiai bútor a „jhoola”, egy hinta-kanapé. Nappaliba vagy kültéri bútorként, lehet kárpitozott, vagy gazdagon faragott fa, esetleg kovácsolt vas, saját keretre vagy mennyezetre függesztve.



Textiliák
A szövetek is gazdagon mintázottak és élénk színűek. A természetes lent és a puha pamutszöveteket vagy hűvös selymeket az anyag színével harmonizáló nyomott vagy hímzett virág- és levélminták (lótusz, rebarbara, krizantém) vagy állatmotívumok (elefánt, tigris, páva, tehén, antilop, papagáj) díszítik. A ragyogást, a nemes hangulatot az anyagok végére felvarrt arany-, ezüstbojtok vagy gyöngyök teszik igazán indiaivá. A szőnyeget, függönyöket néha a falra is helyezik. A függöny, ágy fölötti baldachin áttetsző, sejtelmes, esetenként a hagyományos indiai női viselet „szári” anyagából.
A „szári” egy darabból álló, 5-9 méter hosszú, 1 méter széles színes textil, amit kapcsok és gombok alkalmazása nélkül rögzítenek a testre.



A díszpárna huzatok gazdagon hímzett selyemből, millió színben pompáznak. 



Kiegészítők
A faragott vagy díszes motívumokat kirajzoló elemek a kiegészítőkben is megjelennek: például gyöngyös, faragott, festett gyertyatartók, füstölők, kis tároló dobozok, képek, szobrok. Az Indiai és Nepáli árusoknál Buddha, Ganésha, Shiva szobrok ezreit találjuk, ahogy az indiai kultúrában, a hindu vallásban is megszámlálhatatlan istenséget imádnak.




Nélkülözhetetlen egy-két felfelé álló ormányú elefánt használata – ezek szerencsét hoznak a ház lakóinak.



Szentélyek
A legtöbb indiai otthonban helyi szentélyt alakítanak ki, buddhista vagy hindu vallás szerint, ahol meditálni, jógázni lehet. Füstölőket, mécseseket, istenségek szobrait, képeit, imafüzéreket, illóolajokat, egzotikus virágokat és jellegzetes indiai fűszereket helyeznek el. 



A nepáli otthonokban jellemzően érezhető az indiai behatás, lévén szomszédos országok hasonló kultúrával, vallásokkal.

Az évek óta Pokharában (Nepál egy festői szépségű városa, a Himalája lábainál) élő magyar doktornő, Paudel Klára válasza arra a kérdésemre, hogy mi jellemző a tipikus nepáli otthonokra:
„-Az, hogy milyen a ház, attól függ, hol van és milyen gazdag a tulajdonosa. A mi házunk például ugyanolyan, mint egy európai. Egy távoli faluban, ahol kőből és sárból készült házak vannak, általában nem nagyon van bútor vagy egy-két ágy van aztán kész. A földön főznek, gyékényszőnyegen ülve esznek, és ha nincs ágy, akkor a földön, egy szőnyegen is alszanak. Van a „pirka” vagy „macchia”, ami egy sámli szerű kis szék, amire le lehet ülni főzés közben, vagy egyéb házimunka közben, amit természetesen a földön végeznek. Egy modern házban persze van szék meg asztal meg konyhabútor meg kanapé. Gyakori, hogy kanapé helyett a nappaliban egy „low bed” nevű alacsony ágy van, amin nappal ülni, éjjel aludni is lehet, sőt a belsejében ágynemű is elfér. Sok házban nincs ruhás szekrény, a hálószobában álló fogasra vagy bambuszból készült fogasra akasztják az összes ruhájukat.”



-Ha mondjuk Magyarországon élnél, de szeretnéd a lakásodba Nepált viszontlátni, milyen bútort, vagy kiegészítőt választanál?
„-Akkor kiraknék egy posztert a Himalájáról.”



Zsanda Kata szerint -aki egy Kathmandu-i buddhista kolostorban ismerte meg szerzetes férjét- a nepáli otthonokra a színek, az illatok és az egyszerűség a legjellemzőbbek.



Mivel ők gyakorló buddhisták, ezért nekik fontosak a szertartásokhoz tartozó tárgyak, mint például a „thankák”,  pamut vagy selyem rátétre készített tibeti buddhista festmény, amely általában buddhista istenségeket, jeleneteket, vagy egy mandalát ábrázol. A kínai tekercs festményekhez némileg hasonló textil alapra felhordott thangkákat hagyományosan nem keretezik be és feltekert állapotban tárolják. A thangkák felszínét a tartósság növelése érdekében selyemmel vonják be, száraz helyen szokták a tekercseket tárolni, hogy a selyem minősége ne romoljon.
Ezeken a vallási képeken gyakran szerepelnek rendkívül részletesen kidolgozott apró alakok, amelyek a központi „istenséget” vagy más ismert alakokat vesznek körbe szimmetrikus elrendezésben.



Az „imazászlókat”  eredetileg gyógyító szertartásoknál használták, az adott alapszínre festett és mágikus szövegekkel ellátott textildaraboknak gyógyító hatást tulajdonítottak. Később a zászlókra szent szövegeket és mantrákat írtak. Az alapszínek a piros, kék, sárga, zöld, fehér, amelyek az Öt Buddha családot és az öt őselemet jelképezik, ennek megfelelően meghatározott rendben fűzik fel őket. Az imazászló közepén hagyományosan egy szélparipa van, amely három lángoló ékszert cipel (ratna) a hátán. A három lángoló ékszer jelképezi Buddhát, a dharmát (buddhista tanítások) és a szanghát (buddhista közösség) – a tibeti filozófiai hagyomány sarokköveit.






Képek forrása és még több inspiráció: Pinterest oldalamon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése